mops puppies te koop


Standaard van de
Mops

 

Algemeen:

Het algemeen voorkomen van de Mopshond is uitgesproken kwadratisch en gedrongen. De eis 'multum in parvo' (veel in een klein bestek) wordt verwezenlijkt door een compacte vorm, harmonische verhoudingen en krachtige spieren.

Groot, rond, maar geen appelhoofd. Geen doggegroef. De snuit is kort, stomp en vierkant. De onderkaak mag niet opgebogen zijn zoals bij de Bulldog (upfaced). Goed ontwikkelde rimpels.

 

Gebit:

Licht ondervoorbijtend (omgekeerde schaarbeet). Brede onderkaak, waarin de snijtanden vrijwel in een rechte lijn zijn geplaatst. Een scheve kaak en een zichtbare tong zijn hoogst ongewenst.

 

Oren:

Dun en klein. Zacht behaard, als zwart fluweel. Er zijn twee soorten oor. Het zogenaamde rozeoor is eenmaal overdwars gevouwen en dan nog eens in de lengterichting. Het zogenaamde knopoor wordt slechts eenmaal naar voren gevouwen en bedekt het binnenoor. De punten wijzen naar de ogen. Het knopoor geniet de voorkeur.

 

Ogen:

Donker. Zeer groot en bolvormig. Zacht en vragend van uitdrukking. Stralend, en bij opwinding vol vuur.

 

Lichaam:

De hals is licht in een flauwe boog gewelfd. Hij is dik, krachtig en lang genoeg om het hoofd fier hoog te kunnen dragen. De voorhand is goed gehoekt in de schouder- en ellebooggewrichten. Het lichaam is kort en compact. Brede borst en goed gewelfde ribben. De ruglijn is recht, niet opgetrokken of ingezakt.

Het ideale gewicht bedraagt 6,5-8,5 kg (ongeveer 1418 Engelse ponden).

 

Benen:

Sterke, rechte voorbenen, van middelmatige lengte en goed onder het lichaam geplaatst. Zeer krachtige achterbenen van middelmatige lengte, met goede hoekingen en goed onder het lichaam geplaatst.

Van achteren bezien zijn ze recht en evenwijdig aan elkaar.

 

Voeten:

Geen hazevoeten of kattevoeten. Goede insnijdingen tussen de tenen. Zwarte nagels.

 

Staart:

Hoog aangezet. Zo stijf mogelijk over de heup gekruld gedragen. De dubbele krul is zeer gewenst.

 

Vacht:

Fijn van structuur. Glad, zacht, kort en glanzend. Niet grof of wollig.

 

Kleur:

Zilvergrijs, geel, abrikooskleurig (geel met een oranje gloed), of geheel zwart. Bij de lichtgekleurde exemplaren moeten de aftekeningen duidelijk begrensd zijn. De aalstreep (een zwarte streep over de rug vanaf het achterhoofd tot aan de staartaanzet), het masker, de oren, de moedervlekken op de wangen, en de duimafdruk of 'diamant' op het voorhoofd moeten zo zwart mogelijk zijn.

 

bron: mijn hond, mijn vriend

 

 

mops